Att spara i aktier

Har du någon gång tänkt på att spara i aktier men inte riktigt gå hela vägen och faktiskt köpa på dig aktier i ett bolag? Du är inte ensam! Hundratusentals svenskar spara idag på ett vanligt bankkonto vilket ger en avkastning som kan summeras i ett amerikanskt uttryck, nämligen PEANUTS!

För att du ska få så bra avkastning som möjligt på ditt sparkapital kan aktier vara en bra väg att gå. Men en förutsättning för att det ska passa dig är att du sparar under flera år och har ett långsiktigt perspektiv. Varför det undrar kanske du? Det beror på att aktiekurserna tenderar att gå upp och ner vilket gör att ett år kan dina pengar vara förbubblade men ett halvår senare kan pengarna vara halverade. Det är viktigt att se investeringen under ett längre perspektiv som suddar ut skillnaderna och slutligen kanske du står med en flerdubblad summa och mycket bättre avkastning på ditt kapital än vad du fått på flera andra investeringsformer.

Vilka aktier du ska satsa på är avgörande för om din investering kommer lyckas eller inte. Min rekommendation är att inte satsa på högriskaktier på de mindre listorna. Satsa istället på bolag som historiskt sett gett en stabil direktavkastning genom utdelning och är stora och välkända. Använd också ditt sunda förnuft och tänk på företag som kan tänkas existera om 10, 20 eller 30 år. På så sätt kan du minska riskerna och samtidigt få en bättre ränta än vad bankerna generellt brukar ligga på.

Vill du diskutera investeringar på börsen med andra kan du göra det på Aktieforum och på så sätt få tips om aktier och investeringar som kanske passar dig. Tänk på att aldrig investera mer pengar än du har råd att förlora.